TOOLS

GEBRUIKTE SOFTWARE

*Disclaimer: Deze pagina bevat affiliate links. Na het klikken van sommige links kan ik een commissie verdienen. De prijs van een product zal hierdoor niet hoger zijn. Dit houdt mij gemotiveerd om nog meer ervaringen te delen.

Zonder hulp kom je nergens!

Ik heb veel verschillende software programma’s mogen uitproberen en tegen de tijd dat je aan bepaalde apps bent gewend, komen er weer een paar nieuwe op de markt. Zo ben ik zelf ook steeds weer benieuwd welke apps er worden vervangen of verbeterd. Zonder deze apps zou ik mijn werk niet eens kunnen doen!
In onderstaande lijst is te zien welke ik gebruik voor de meeste opdrachten:

CREATIVE CLOUD

Dit is de verzamelnaam voor alle apps van Adobe. O.a. Photoshop, Illustrator en After Effects zijn de apps die ik hiervan het meest gebruik. Ik betaal een vast maandelijks bedrag voor een lidmaatschap, zodat ik alle apps van Adobe kan gebruiken die ik maar wil.

PHOTOSHOP

Het programma dat ik dagelijks gebruik! Ik kan me niet voorstellen hoe ik zonder dit programma mijn opdrachten moet doen, want wat voor een opdracht het ook is, ik heb dit programma altijd wel een keer nodig. Ik gebruik het meestal voor het bewerken van foto’s.

ILLUSTRATOR

Ik heb er even aan moeten wennen, maar dit programma gebruik ik het meeste voor het maken van logo’s en andere (technische) tekeningen, waarbij de contouren altijd scherp moeten blijven en natuurlijk voor print opdrachten.

AFTER EFFECTS

Voor mij ook een echte musthave als het op video bewerking komt. In tegenstelling tot Premiere, kan ik met dit programma net wat meer bewerkingen toepassen. Van 2D/3D animatie tot gebruik van matte keying (achtergrond weghalen) zijn echte pluspunten van deze app.

PREMIERE PRO

Dit programma gebruik ik niet zo vaak. Afhankelijk van de opdracht zou ik dit gebruiken als ik specifieke overgangen nodig heb.

INDESIGN

Het programma voor het maken van printwerk zoals booklets of layouts opmaken voor bijvoorbeeld pdf bestanden. Ook iets wat ik niet vaak gebruik, maar wel handig is om te hebben.

BLENDER

Dit is een app die ik wel dagelijks kan gebruiken! Mijn passie ligt echt bij 3D design/animatie en hiermee kan ik echt alles doen. Wat er ook nog heel leuk aan is: deze 3D app is gewoon GRATIS! Dit is fantastisch, vooral als je kijkt wat je er allemaal mee kunt doen.

ZBRUSH

Nog zo’n mooi programma dat ik graag gebruik voor het 3D ‘sculpten’ van organische vormen. Sommige objecten zijn lastig na te maken met een standaard 3D app en met Zbrush wordt dit veel makkelijk. Op een creatieve manier ‘boetseer je de 3d klei’ tot een mooie vorm.

SUBSTANCE PAINTER

Deze app gebruik ik als ik veel moet texturen. Dit is het aanbrengen van het materiaal op een 3d object. Dit programma is ontzettend professioneel, maar ook leuk om mee ter werken! Mijn uitdagen zit hem in een object zo realistisch mogelijk maken en daar maakt texturen een groot deel van uit.

QUIXEL

In het begin gebruikte ik dit programma als texture programma, maar werd door Substance Painter vervangen hiervoor. Nu gebruik ik Quixel Megascans. Dit is een bibliotheek aan 3D gescande objecten en materialen, die je kunt gebruiken. Dit scheelt ontzettend veel tijd en de gescande objecten zijn van superkwaliteit!

OCTANE

Veel 3D programma’s gebruiken speciale ‘render engines’ voor het maken van realistische afbeeldingen. Octane van Otoy is daar een van en is als een plugin verbonden met het Blender 3D programma dat ik ook gebruik. Met Octane is het mogelijk om binnen no-time hyperrealistische afbeeldingen/animaties ter maken.

Fiverr is niet een softwareprogramma, maar meer een netwerk van freelancers die ook heel veel software ervaring hebben. Als ik voor sommige opdrachten er niet zelf uit kwam, qua techniek of tijd, dan huurde ik iemand in van Fiverr. Dit netwerk bestaat uit een gevarieerd aantal freelancers uit meerdere landen over de wereld die hun diensten maar al te graag willen aanbieden. Ideaal voor net die opdrachten binnen te halen, waar je anders nee tegen moest zeggen. Voor websites waar ik php nodig had (iets wat voor mij veel te veel tijd zou kosten), heb ik veel gebruik gemaakt van Fiverr freelancers. Dit scheelt tijd en dus geld!